RSS
 

Tiramisu z bitą śmietaną

29 cze
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Ostatnio była kuchnia chińska, dzisiaj zabieram Was z powrotem do Europy a konkretnie do Włoch na mój ulubiony deser tiramisu. Pojawiał się na blogu w różnych wersjach, dziś jeszcze w nieco zmienionym wydaniu. Niby niewielka zmiana, ale jednak smakuje nieco inaczej, dzięki bitej śmietanie krem jest zdecydowanie delikatniejszy i bardziej puszysty. Ja jednak bardziej wolę pierwotną wersję bez bitej śmietany na samych żółtkach (przepis tutaj). Ale wiadomo – każdy woli coś innego. Spróbujcie i oceńcie sami. Dzisiejszy przepis zaczerpnęłam ze strony I love bake.

Składniki:

3 duże żółtka, 1/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki likieru kawowego lub czekoladowego, 500 g serka mascarpone, 500 ml śmietany kremówki 30 %, 2 paczki podłużnych biszkoptów, 2 szklanki mocnej kawy, szczypta soli, 1 łyżeczka żelatyny, 2 łyżki cukru pudru, kakao do posypania

Żółtka wbić do szklanej żaroodpornej miski, dodać cukier, likier i szczyptę soli. Miskę umieścić nad garnkiem z lekko gotującą się wodą i mieszać całość przez ok. 8 minut, aż masa zgęstnieje, następnie odstawić do wystygnięcia.

Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody, odstawić. 200 ml śmietany ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder i ostudzoną żelatynę. Masę odłożyć do lodówki.

Resztę śmietany ubić na sztywno mikserem, następnie zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo serek mascarpone, a na końcu dodać wystudzoną masę żółtkową.

Przygotować foremkę ok. 20 x 25 cm. Zimną kawę wlać do głębokiego talerza. Biszkopty zanurzać w kawie na kilka sekund i układać w foremce równą warstwą. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu z mascarpone, następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów namoczonych w kawie i posmarować resztą kremu. Bitą śmietanę z żelatyną wyjąć z lodówki, przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować wierzch wyciskając niewielkie kleksy jeden obok drugiego. Tiramisu wstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki oprószyć kakao za pomocą sitka, kroić na kwadraty. Smacznego.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~marta

    1 lipca 2016 o 14:19

    lubię to ciasto, super jest i na lato i na zimę

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×