RSS
 

Kotlety schabowe w słoneczniku

20 lip
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Nie wiem jak Wy, ale ja lubię panierować kotlety czy to schabowe, czy drobiowe nie tylko w bułce tartej, ale w różnych ziarnach, płatkach i innej drobnicy. Można tym sposobem modyfikować smak zwykłych kotletów. Niby to samo danie a smakuje nieco inaczej. Bardzo lubię kotlety panierowane w pokruszonych płatkach kukurydzianych – są wtedy takie złociste i chrupiące, albo drobiowe kotlety w bułce tartej wymieszanej z wiórkami kokosowymi, które nadają kotletom lekkiej nutki słodyczy. Wariacji jest sporo, można użyć np. sezamu, posiekanych orzechów, otrębów, płatków migdałowych, a ja dzisiaj wypróbowałam panierkę z ziarnami słonecznika. Wyszło pysznie i bardzo Wam polecam.

Składniki:

3-4 plastry schabu bez kości, 2 jajka, ok. 1 szklanki bułki tartej, 3/4 szklanki ziaren słonecznika, mąka do obtoczenia kotletów, sól, pieprz, olej do smażenia  

Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Każdy płat oprószamy z obydwu stron pieprzem i solą. Jajka roztrzepujemy w misce, w drugiej misce mieszamy bułkę tartą z ziarnami słonecznika. Każdy kotlet najpierw obtaczamy w mące a następnie w jajku i w bułce wymieszanej ze słonecznikiem dociskając lekko panierkę, aby dobrze się trzymała. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony aż będą złociste, uważając żeby słonecznik się nie przypalił.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 

Tags: , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Sims

    27 lipca 2016 o 15:19

    Wygląda rewelacyjnie, gdybyś postanowiła zrobić fit eksperyment w kuchni, to polecam nowy przepis z bloga Kcalmara :)

     
  2. ~Sara

    1 sierpnia 2016 o 00:33

    W słoneczniku jeszcze nie jadłam. Snakowicie wyglądają! :)

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×