RSS
 

Tort z biało-ciemnym kremem

16 paź
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Urodziny córki były okazją do przygotowania czegoś wyjątkowego i słodkiego. Spośród kilku propozycji, które brałam pod uwagę wybór padł na tort, bo tak naprawdę tort najbardziej kojarzy się z urodzinami, a chciałam, żeby było jednak tradycyjnie. Skorzystałam z przepisu znalezionego tutaj i nie żałuję, bo torcik jest obłędny. Puszysty, delikatny i słodki. Krem na bazie śmietany i serka mascarpone z dodatkiem nutelli jest bajecznie pyszny. A w dodatku cały tort jest nieskomplikowany i naprawdę prosty do przygotowania. Do nasączenia biszkoptu użyłam herbaty, ale równie dobrze można użyć kawy lub w wersji dla dorosłych jakiegoś alkoholu. Polecam.

Składniki na ciasto:

5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 czubate łyżki kakao

Składniki na krem:

280 g śmietany kremówki 30% lub 36%, 250 g serka mascarpone, 4 czubate łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, ok. 8 łyżek nutelli prawdziwej w temperaturze pokojowej

Składniki na poncz:

200 ml ostudzonej herbaty z łyżeczką cukru

Do dekoracji wg uznania: posiekane orzechy, płatki czekoladowe, płatki migdałowe, praliny itp.

Żelatynę rozpuścić w ok. 1/4 szklanki gorącej wody, odstawić do ostudzenia. Obydwie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i wsypać przesiane mąki z kakao i delikatnie wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować tłuszczem. Ciasto przelać do tortownicy  wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i piec ok. 35-40 minut. Biszkopt zaraz po upieczeniu wyjąć z piekarnika i upuścić go razem z tortownicą na podłogę z wysokości ok. 50-60 cm (na podłodze położyć wcześniej np. ręcznik lub koc), sprawi to, że biszkopt nie opadnie. Ciasto odstawić w tortownicy do całkowitego wystudzenia.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cienkim strumieniem wlać ostudzoną żelatynę. Następnie dodawać stopniowo serek mascarpone i wymieszać. Ok. 1/3 kremu jasnego odłożyć, a do reszty kremu dodać nutellę i wymieszać na gładką i jednolitą masę.

Ostudzony biszkopt przekroić na trzy równe blaty. Pierwszy blat nasączyć 1/3 części herbaty, posmarować równo jasnym kremem, przykryć drugim blatem, znowu nasączyć połową pozostałej herbaty i posmarować połową ciemnego kremu. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu i nasączyć pozostała herbatą. Wierzch i boki tortu posmarować równo resztą ciemnego kremu. Tort dowolnie udekorować – ja użyłam okrągłych pralinek przekrojonych na połówki i płatków czekoladowych. Tort przechowywać w lodówce.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

 

Tags: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~mkr

    21 października 2016 o 10:28

    Pyszny tort!
    Zapraszam na tort orzechowy bez mąki :)

    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/01/tort-orzechowy-bez-maki.html

    pozdrawiam

     
  2. ~Kuchnia Biegacza

    21 października 2016 o 10:29

    Tort z takimi składnikami to ja mogę jeść ;) choć zwykle za tortami nie przepadam. Rzadko który jet w moim guście. Zapisuję do wypróbowania a do siebie zapraszam na gryczaną szarlotkę http://kuchnia-biegacza.blog.pl/2014/10/23/szarlotka-gryczana-z-polskich-jablek/

     
  3. ~Zdrowie pod Wierzbami

    21 października 2016 o 10:31

    Wygląda zachęcająco. Bardzo! A gdyby tak wymyślić tort bez tłuszczu, białej mąki, bez cukru… Hmm.. To by chyba z niego została tylko woda ;) Skusimy się więc na kawałeczek – oczywiście po treningu :) http://www.zdrowiepodwierzbami.pl

     
  4. ~ciasteczkowa

    21 października 2016 o 10:41

    Wspaniały tort z mascarpone. Uwielbiam ten smak w ciastach i tortach. Polecam też pyszne ciasta
    http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html

     
  5. ~kasia

    21 października 2016 o 11:11

    Nie jest tak, że masz nadwagę, bo jesz za dużo!
    Masz nadwagę, bo jesz za mało!
    To prawda. Jesz za mało czegoś, co jest dla ciała podstawową potrzebą. Twojemu ciału brak czegoś, co potrzebne jest, żeby mogło być silne i zdrowe-podstawowych substancji odżywczych.
    TERAZ I TY MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ!
    Zyskasz w ten sposób piękną sylwetkę, doskonałą kondycję, świetne samopoczucie, zwiększoną odporność na wiele chorób.
    Osiągniesz to stosując nasz program dostosowany indywidualnie do Twojej sylwetki i Twojego stylu życia, który działa na poziomie komórkowym i prowadzi do szybkiej regeneracji organizmu i likwidacji czynników, które spowodowały nadwagę.
    Odwiedź stronę – http://www.idealnafigura.com/gberes

     
  6. ~Ewa

    21 października 2016 o 19:46

    Pięknie udekorowany tort. Mascarpone przełamuje smaki uwielbiam takie torty i ciasta. Zapraszam też na
    http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html

     
  7. ~Gosia

    25 października 2016 o 17:08

    Świetny tort, wygląda pysznie. Mnie też za 3 tygodnie czekają przygotowania do „szósteczki” mojej córki, kto wiem, może właśnie ten przepis wykorzystam :-)

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×