RSS
 

Idealne ciasto na puszystą pizzę

22 lis
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Mam ochotę czasami na pizzę i zdarza mi się zamawiać gotową, ale wiadomo, że najlepsza jest ta domowa, zrobiona od początku własnoręcznie. I jak tylko mam na to czas, to robię pizzę sama. Najczęściej gdy jesteśmy wszyscy w domu, nigdzie nam się nie spieszy, nie musimy gonić do pracy, do szkoły, czy gdzieś tam jeszcze. Zasiadamy wtedy wszyscy przy stole albo przed telewizorem z wielką blachą pizzy, wyciągniętą prosto z pieca. A dodatki możemy sobie wybrać sami, co kto lubi i na co ma akurat ochotę. Wypróbowałam kilka przepisów na ciasto do pizzy i ten zdecydowanie najbardziej mi odpowiada. Pizza wychodzi gruba i puszysta, więc raczej nie dla zwolenników pizzy na cienkim cieście. 

Składniki na ciasto:

1,5 szklanki wody, 40 g świeżych drożdży, 600 g mąki pszennej, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli

Wodę lekko podgrzać, żeby była letnia. Połowę wody wlać do miski, dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na ok. 10 minut. Do drugiej miski przesiać mąkę, wlać rozczyn drożdżowy, resztę wody i oliwę, wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodać do ciasta sól. Ciasto zagniatać przez ok. 10 minut, można użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Z ciasta uformować kulę i włożyć do miski spryskanej lekko oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 – 60 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, jeszcze krótko wyrobić i rozwałkować na grubość ok. 6-7 mm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem, przełożyć rozwałkowane ciasto, przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na ok. 20-30 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 250 stopni C. Na cieście rozsmarować sos pomidorowy i ułożyć dodatki wg uznania. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15-20 minut.

U mnie jedna pizza jest z dodatkami: szynka, pomidory, czarne oliwki, ser mozzarella, ser feta, zielona cebulka. Druga pizza: salami, frankfurterki, pomidory, papryka, groszek zielony, ser żółty, ale oczywiście każdy może dodać to na co ma ochotę.

   

The following two tabs change content below.

Kasiawa

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Kamil

    23 listopada 2016 o 09:01

    W sumie to nigdy nie robiłem samodzielnie pizzy. Muszę się w końcu skusić bo możliwości są nieograniczone przy takim daniu :)

     
  2. ~Jola

    17 stycznia 2017 o 14:56

    Właśnie zrobiłam Pani pizze wyszła wyśmienita, bardzo prosto się ją robi a robiłam pizze pierwszy raz!!

     
  3. joannakankowska2304

    3 września 2017 o 20:23

    Muszę taką zjeść.☺Wygląda przepysznie..

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×