RSS
 

Roladki z tortilli w trzech smakach

30 gru
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Już jutro pożegnamy stary rok, nowy czeka już za progiem a to oznacza, że przed nami najbardziej szalona noc w roku. Niezależnie od tego czy spędzimy tą sylwestrową noc w skromnym rodzinnym gronie przed telewizorem, czy w większym towarzystwie na domowych przyjęciach czy prywatkach, to warto zadbać o odpowiednie menu na tę okazję. Najlepiej sprawdzają się w takiej sytuacji oczywiście wszelkie małe przekąski, mini kanapki, czy sałatki. Dlatego dziś mam propozycję na niebanalną przekąskę, czyli roladki z tortilli, które są smaczne i w dodatku szybkie w przygotowaniu. Podaję trzy warianty smakowe, ale zachęcam do eksperymentowania z innymi smakami i dodatkami. 

Roladki z serkiem ziołowym i łososiem:

2 tortille
ok. 100 g serka kanapkowego ziołowego
kilka plastrów łososia wędzonego
kilka listków sałaty

Placki tortilli posmarować równomiernie serkiem, na nim rozłożyć liście sałaty i z jednej strony na całej długości ułożyć łososia. Tak przygotowane tortille zwinąć w rulon, owinąć ciasno folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Roladki muszą się dobrze schłodzić, żeby łatwiej było je kroić. Po schłodzeniu usunąć folię i pokroić w plastry o grubości ok. 3 cm.

Roladki z serkiem chrzanowym i ogórkiem:

2 tortille
ok. 100 g serka kanapkowego naturalnego
3-4 ogórki konserwowe
chrzan
sól, pieprz

Serek przełożyć do miseczki, dodać chrzan (ilość wg uznania), doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Placki tortilli posmarować równomiernie serkiem. Ogórki przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na tortillach z jednej strony na całej długości. Tortille zwinąć w rulon, owinąć ciasno folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Po schłodzeniu usunąć folię i pokroić w plastry o grubości ok. 3 cm.

Roladki z serkiem koperkowo-czosnkowym

2 tortille
ok. 100 g serka kanapkowego naturalnego
kilka podłużnych pomidorków koktajlowych lub czerwona papryka pokrojona w grube paski
1-2 ząbki czosnku
1/3 pęczka koperku
sól, pieprz

Serek przełożyć do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Placki tortilli posmarować równomiernie serkiem i z jednej strony na całej długości ułożyć wzdłuż pomidorki lub paski papryki. Tortille zwinąć w rulon, owinąć ciasno folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Po schłodzeniu usunąć folię i pokroić w plastry o grubości ok. 3 cm.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×